Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69424
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Kate Grudpan | - |
dc.contributor.author | Atittaya Charumram | en_US |
dc.date.accessioned | 2020-08-07T07:31:16Z | - |
dc.date.available | 2020-08-07T07:31:16Z | - |
dc.date.issued | 2014-10 | - |
dc.identifier.uri | http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69424 | - |
dc.description.abstract | The cost effective assay of phosphate contents in sea food and frozen food samples was developed with aims to make use of commercially available test strip for on-site analysis. Colors on the strip relate to phosphate in test solution. The color intensity can be evaluated via a mobile phone. A calibration graph was found to be linear in a range of 25-100 mg/L, with an equation of y = 0.5552x + 8.8333, R² = 0.9721. Investigation on sample preparation at site was made. Finally, a test solution was then measured for phosphate by the test strip and via the calibration graph. Samples taken in markets in Chiang Mai were assayed for phosphate. It was found that the contents were 927 to 7446 mg/kg. | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | เชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ | en_US |
dc.subject | Cost Effective | en_US |
dc.subject | Phosphate contents | en_US |
dc.subject | Seafood | en_US |
dc.subject | Frozen Food | en_US |
dc.title | Development of Cost Effective Assay for Phosphate Contents in Seafood and Frozen Food Samples | en_US |
dc.title.alternative | การพัฒนาการประเมินค่าแบบคุ้มทุนเพื่อหาปริมาณฟอสเฟตในตัวอย่างอาหารทะเลและอาหารแช่แข็ง | en_US |
dc.type | Thesis | |
thailis.classification.ddc | 553.64 | - |
thailis.controlvocab.thash | Phosphates -- Analysis | - |
thailis.controlvocab.thash | Food additives | - |
thailis.controlvocab.thash | Frozen foods | - |
thailis.controlvocab.thash | Seafood | - |
thailis.manuscript.callnumber | Th 553.64 A872D | - |
thesis.degree | master | en_US |
thesis.description.thaiAbstract | การประเมินค่าแบบคุ้มทุนเพื่อหาปริมาณฟอสเฟตในตัวอย่างอาหารทะเลและอาหารแช่แข็งได้ถูกพัฒนาโดยมีวัตถุประสงค์ในการใช้แผ่นทดสอบที่มีจำหน่ายและเพื่อการวิเคราะห์ที่จุดเก็บตัวอย่าง สีบนแผ่นทดสอบจะสัมพันธ์กับปริมาณฟอสเฟตในสารละลายที่ทดสอบ ความเข้มสีจะถูกประเมินโดยใช้โทรศัพท์เคลื่อนที่ กราฟมาตรฐานเป็นเสนตรงในช่วง 25-100 มิลลิกรัม/ลิตร มีสมการเป็น y = 0.5552x + 8.8333, R² = 0.9721 ได้ศึกษาการเตรียมตัวอย่างที่จุดเก็บตัวอย่าง ในที่สุดสารละลายที่ใช้ทดสอบด้วยแผ่นทดสอบทำให้ได้ปริมาณของฟอสเฟตจากกราฟมาตรฐานได้เก็บตัวอย่างจากตลาดในเชียงใหม่เพื่อการหาปริมาณฟอสเฟตพบว่ามีฟอสเฟตเป็น 927 ถึง 7446 มิลลิกรัม/กิโลกรัม | en_US |
Appears in Collections: | SCIENCE: Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Full.pdf | 2.96 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.