Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/80293
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorสุรัตน์ หงษ์สิบสอง-
dc.contributor.advisorรัตนา ทรัพย์บำเรอ-
dc.contributor.authorพรรณิกา ต้องใจen_US
dc.date.accessioned2024-11-29T09:41:36Z-
dc.date.available2024-11-29T09:41:36Z-
dc.date.issued2564-05-21-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/80293-
dc.description.abstractA quasi-experimental study was to study the effectiveness of the vegetable washing knowledge program on knowledge and behavior and washing vegetables of the people of San Pa Tong District, Chiang Mai Province. The authors investigated methods of vegetable washing, created a media program regarding pesticides and the efficiency of washing methods in laboratory experiments. Ninety people in Ban Hua Rin area were evaluated the knowledge regarding vegetable washing. The results showed that most people washed vegetables by washing with water, 0.1% NaCI and baking soda, flowing through water, and blanching. Washing kale by flowing through water for 2 minutes had the efficiency to reduce chlorpyrifos levels by approximately 62.85%. In contrast, washing kale with baking soda for 15 minutes had an efficiency to reduce cypermethrin levels approximately 80.52%, Washing Pakchoi by water for 15 minutes had an efficiency to reduce chlorpyrifos levels approximately 66.29%, and whereas washing Pakchoi by blanching for 2 minutes had an efficiency to reduce cypermethrin levels approximately 52.42%. The mean knowledge scores after higher than the scores before getting the program had and the behavior scores after getting the program had significantly higher than the scores before getting the program at p< 0.05.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleประสิทธิผลชุดความรู้การล้างผักต่อความรู้และพฤติกรรมการล้างผักของประชาชนอำเภอสันป่าตอง จังหวัดเชียงใหม่en_US
dc.title.alternativeEffectiveness of vegetable washing knowledge set on knowledge and behavior vegetable washing on people in San Pa Tong District, Chiang Mai Provinceen_US
dc.typeThesis-
thailis.controlvocab.thashผัก – การทำความสะอาด-
thailis.controlvocab.thashสารฆ่าศัตรูพืชและสัตว์-
thailis.controlvocab.thashสารเคมีทางการเกษตร-
thailis.controlvocab.thashสารพิษตกค้างทางเกษตรกรรม-
thailis.controlvocab.thashผู้บริโภค – สันป่าตอง (เชียงใหม่)-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการศึกษานี้เป็นการศึกษากึ่งทดลอง มีวัดถุประสงค์เพื่อศึกษาประสิทธิผลของชุดความรู้การ ล้างผักต่อความรู้พฤติกรรมและการล้างผักของประชาชน อำเภอสันป้าตอง จังหวัดเชียงใหม่ ทำการ สำรวจข้อมูลการล้างผักของประชาชนและสร้างชุดสื่อที่มีความรู้เกี่ยวกับสารกำจัดศัตรูพืชและ ประสิทธิภาพของกระบวนการล้างในการทดลองในห้องปฏิบัติการ จากนั้นนำชุดข้อมูลได้นำการ ประเมินความรู้เรื่องการล้างผักกับกลุ่มตัวอย่าง 90 คนในพื้นที่บ้านหัวริน ผลการวิจัยพบว่าพฤติกรรมการล้างผักในครัวเรือนส่วนใหญ่ล้างด้วยน้ำสะอาค, แช่ใน น้ำเกลือ, เบกกิ้งโชดา, น้ำไหลผ่าน และลวกต้ม ประสิทธิภาพในการลดสารคลอไพรีฟอส พบว่า การ ล้างผักคะน้าโดยน้ำไหลผ่าน 2 นาที ลดปริมาณคลอไพริฟอสได้ดีที่สุดถึง 62.83% การล้างผักกวางตุ้ง ด้วยเบกกิ้งโชดา 15 นาที ลดสารตกค้างได้ดีที่สุด 80.52% และการล้างผักคะน้ำลดปริมาณสารไซเปอร์ เมทตรินด้วยการแช่น้ำสะอาดเป็นเวลา 15 นาที ลดสารตกค้างได้ดีที่สุด 66.29 % ล้างผักกวางตุ้งด้วย การลวก 2 นาที ลดสารตกค้างที่ดีที่สุด 52.42% การประเมินผลการนำชุดความรู้ไปประยุกต์ใช้กับ กลุ่มตัวอย่าง พบว่า คะแนนความรู้เฉลี่ยหลังจากได้รับชุดความรู้มีคะแนนสูงกว่าคะแนนนก่อนได้รับ ชุดความรู้ และคะแนนพฤติกรรมหลังได้รับชุดความรู้สูงกว่าคะแนนพฤติกรรมก่อนได้รับชุดความรู้ อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ 0.05en_US
thesis.concealPublish (Not conceal)en_US
Appears in Collections:PH: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
592232005 พรรณิกา ต้องใจ.pdf2.61 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.