Please use this identifier to cite or link to this item:
http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/45911
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | นฤมล กิมภากรณ์ | - |
dc.contributor.author | สุพรรณี คงขำ | en_US |
dc.date.accessioned | 2018-03-26T04:18:25Z | - |
dc.date.available | 2018-03-26T04:18:25Z | - |
dc.date.issued | 2557-09 | - |
dc.identifier.uri | http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/45911 | - |
dc.description.abstract | The objective of this independent study was to study factors affecting traditional retailers in Samut Sakhon province towards purchase decision of foam for food packaging. Questionnaires were used as the tool to collect data from 200 traditional retailers selling form for food packaging in Mueang district, Kratumban district, and Ban Paew district, according to the Quota Sampling method. The data was then analyzed using descriptive statistic, comprising frequency, percentage and mean. The findings showed that most respondents were female, aged of 31-40 years old with secondary school level of education. They were in the position of owner of the single proprietorship business. The operating period of their business was 4-6 years. Number of employee was less than 5 persons and their monthly business income (as gained by selling the foam for food packaging) was less than 20,000 baht. The results of the study on the foam for food packaging purchasing information presented that in a month, most respondents ordered the foam for food packaging at less than 20,000 baht, at the time when it remained in the stock adequately for 3 - 7 days of use and with the frequency of 1-2 times. They spent for the foam for food packaging at less than 20,000 baht per month. They purchased this product with a single supplier in order to heighten their bargaining power. Reason of purchasing the foam for food packaging for distribution was referred to its standard price. Source of information where the majority learned about the product was salesperson. All following factors affected their purchase decision of foam for food packaging at high level: organizational management, price, place, product, interaction, promotion, and environment factor, respectively in descending. | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | เชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ | en_US |
dc.subject | การตัดสินใจ | en_US |
dc.subject | ร้านค้าปลีกแบบดั้งเดิม | en_US |
dc.subject | โฟมบรรจุอาหาร | en_US |
dc.title | ปัจจัยที่มีผลต่อการตัดสินใจของร้านค้าปลีกแบบดั้งเดิมในจังหวัดสมุทรสาครในการซื้อโฟมบรรจุอาหาร | en_US |
dc.title.alternative | Factors Affecting Decision of Traditional Retailers in Samut Sakhon Province Towards Purchasing Foam Food Containers | en_US |
dc.type | Independent Study (IS) | |
thailis.classification.ddc | 658.8342 | - |
thailis.controlvocab.thash | พฤติกรรมผู้บริโภค -- สมุทรสาคร | - |
thailis.controlvocab.thash | ร้านค้าปลีก -- สมุทรสาคร | - |
thailis.controlvocab.thash | ภาชนะบรรจุอาหาร | - |
thailis.manuscript.callnumber | ว 658.8342 ส467ป | - |
thesis.degree | master | en_US |
thesis.description.thaiAbstract | การค้นคว้าแบบอิสระนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาปัจจัยที่มีผลต่อการตัดสินใจของร้านค้าปลีกแบบดั้งเดิมในจังหวัดสมุทรสาครในการซื้อโฟมบรรจุอาหาร เครื่องมือที่ใช้ในการศึกษา คือ แบบสอบถาม เก็บรวบรวมข้อมูลจากร้านค้าปลีกแบบดั้งเดิมที่จำหน่ายโฟมบรรจุอาหารในจังหวัดสมุทรสาคร จำนวน 200 ราย โดยใช้วิธีการสุ่มแบบโควตา (Quota Sampling) ในอำเภอเมือง อำเภอกระทุ่มแบน และอำเภอบ้านแพ้ว วิเคราะห์ข้อมูลที่ได้จากการตอบแบบสอบถามโดยใช้สถิติเชิงพรรณนา ค่าสถิติที่ใช้ ได้แก่ ค่าความถี่ ร้อยละและค่าเฉลี่ย ผลการศึกษาพบว่า ผู้ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่เป็นเพศหญิงมีอายุ 31-40ปี มีระดับการศึกษามัธยมศึกษาตอนต้น มีตำแหน่งเป็นเจ้าของกิจการ รูปแบบธุรกิจส่วนใหญ่จะเป็นเจ้าของของเดียว มีระยะเวลาในการประกอบการของธุรกิจ 4-6 ปี มีจำนวนพนักงานไม่เกิน 5 คน มีรายได้เฉลี่ยต่อเดือนของกิจการ (รายได้จากการขายโฟมบรรจุอาหาร) ไม่เกิน 20,000 บาทต่อเดือน ข้อมูลเกี่ยวกับการซื้อโฟมบรรจุอาหารของผู้ตอบแบบสอบถาม พบว่าส่วนใหญ่มีการสั่งซื้อโฟมบรรจุอาหารต่อเดือนไม่เกิน 20,000 บาท มีการสั่งซื้อเมื่อโฟมบรรจุอาหารในสต๊อคเหลือประมาณ 3-7 วัน มีความถี่ในการสั่งซื้อ 1-2 ครั้ง และมีมูลค่าการสั่งซื้อโฟมบรรจุอาหารไม่เกิน 20,000 บาทต่อเดือน มีแหล่งในการสั่งซื้อโฟมบรรจุอาหารรายเดียว เพื่อสามารถเพิ่มอำนาจในการต่อรองราคา เหตุผลที่ร้านค้าปลีกแบบดั้งเดิมสั่งซื้อโฟมบรรจุอาหารมาจำหน่าย คือราคามาตรฐาน ผู้ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่ทราบแหล่งข้อมูลจากพนักงานขายที่เข้าเสนอขายที่ร้านค้าปลีกแบบดั้งเดิม ปัจจัยที่มีผลต่อการเลือกซื้อโฟมบรรจุอาหารของผู้ตอบแบบสอบถามให้ความสำคัญในระดับการมีผลมากทุกปัจจัย สามารถเรียงลำดับตามค่าเฉลี่ยมากสุดไปหาน้อยสุด ได้ดังนี้ ปัจจัยด้านการจัดองค์การ ปัจจัยด้านราคา ปัจจัยด้านการจัดจำหน่าย ปัจจัยด้านผลิตภัณฑ์ ปัจจัยด้านปฏิสัมพันธ์ ปัจจัยด้านการส่งเสริมการตลาด และปัจจัยด้านสภาพแวดล้อม ตามลำดับ | en_US |
Appears in Collections: | BA: Independent Study (IS) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ABSTRACT.pdf | ABSTRACT | 184.44 kB | Adobe PDF | View/Open |
APPENDIX.pdf | APPENDIX | 264.54 kB | Adobe PDF | View/Open |
CHAPTER 1.pdf | CHAPTER 1 | 183.44 kB | Adobe PDF | View/Open |
CHAPTER 2.pdf | CHAPTER 2 | 229.92 kB | Adobe PDF | View/Open |
CHAPTER 3.pdf | CHAPTER 3 | 202.36 kB | Adobe PDF | View/Open |
CHAPTER 4.pdf | CHAPTER 4 | 537.49 kB | Adobe PDF | View/Open |
CHAPTER 5.pdf | CHAPTER 5 | 273.93 kB | Adobe PDF | View/Open |
CONTENT.pdf | CONTENT | 148.95 kB | Adobe PDF | View/Open |
COVER.pdf | COVER | 568.17 kB | Adobe PDF | View/Open |
REFERENCE.pdf | REFERENCE | 192.53 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.